Tuesday, 26 August 2014

8 Petua Makanan Untuk Kurus & Sihat

Semua orang ingin memiliki tubuh badan yang cantik, kurus dan ramping.Tapi tahukah bagaimana cara diet sihat sebenar.Ingin saya kongsikan sedikit petua makanan untuk kurus & Sihat.

                             

1. Elak Makan Makanan Ringan

                                             
Makanan ringan tidak mengandungi khasiat yang lengkap untuk badan dan hanya mengandungi karbohidrat serta kalori berlebihan.


2. Pengambilan Makanan Jenis Protein

                                         
Perlu memilih jenis protein.Kurangkan sumber protein merah seperti daging yang kaya dengan lemak tepu. Sebaliknya lebihkan protein putih seperti ikan,tauhu,tempe, telur,udang atau sotong.


3. Kawal Makanan Jenis Karbohidrat

                                          
Makan makanan karbohidrat yang tinggi serat atau fiber seperti roti berserat penuh (wholemeal),beras perang atau oat kerana karbohidrat jenis ini adalah berglisemik indeks rendah.Nasi juga perlu di ambil tetapi dalam jumlah yang terkawal bergantung kepada aktiviti fizikal.


4. Makanan Seimbang

                                          
Pastikan ketika sarapan,makan tengahari dan makan malam menu makanan yang diambil mengandungi gizi makanan seimbang lengkap dengan karbohidrat,protein,serat dan air. Jangan berlapar dan meninggalkan makan.


5. Air Kosong/Putih

                                                
Minum banyak air kosong ia dapat membantu membakar kalori berlebihan dalam badan kerana air adalah berkalori kosong dan ia memerlukan kalori untuk diproses dalam tubuh manusia.Elakkan minuman manis dan berkarbonat kerana gula dalam minuman jenis ini mempunyai kalori dan indeks glisemik yang tinggi.


6. Makan Lebih Buah-Buahan

                                           
Buah-buahan mengandungi pelbagai khasiat anti oksidan, mineral dan vitamin untuk badan.Ia amat kaya dengan serat atau fiber walaupun rasanya manis tetapi ia mempunyai indeks glisemik yang rendah.Amalkan makan buah sebelum makan seperti buah jambu bantu,mangga, limau,oren,epal, betik dan sebagainya.Buah-buahan seperti durian,pisang, anggur,kurma,tembikai perlu di kurangkan kerana ia berglisemik indeks yang tinggi.


7. Pengambilan Suplement

                                            
Pengambilan supplement seperti multivitamin,vitamin C, Vitamin E,anti oksidan,Omega 3, Meneral Kalsium, Magnesium,zink dan sebangainya dapat membantu mengekalkan sistem metabolisma tubuh ketahap optimum. Banyak kajian telah membuktikan pengambilan supplement seperti omega 3 boleh membantu menurunkan berat badan.


8. Set Kurus Shaklee

                                
Lecithin pecahkan lemak yang di makan pada ketika itu. lemak akan di pecah menjadi titisan kecil supaya senang di buang.

Omega Guard membakar lemak yang termendap atau mudah faham lemak bertahun-tahun duk dalam badan tu yang susah nak buang.

Alfalfa & Herb lax membantu membersihkan usus supaya semua sisa makanan yang termendap di dalam usus dapat dibuang atau di kenali sebagai detox juga sebagai pelawas jadi tak payah la lagi duk dalam toilet lelama.

Cinch membantu membina otot.bukan bina otot yang cam bina badan tu yer.ni bina otot supaya tidak mengeleber.ye la kan tadi dah pecah dan bakar lemak jadi cinch ni tolong supaya kulit-kulit tidak mengeleber.ia juga sebagai makanan gantian ketika sarapan, lunch atau makan malam.

untuk yang nak sangat kurus dengan sihat boleh la cuba petua yang saya kongsi tadi.jika berminat dengan Set Kurus Shaklee boleh hubungi saya seperti di bawah.


Norliza Binti Osman
012-6411963
ID : 1112703
No comments:

Post a Comment

Anda Juga Mungkin Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...